Чайний бізнес, виготовлення ексклюзивного чаю своїми руками. Натуральний напій

72

Виготовлення домашнього, штучного, ексклюзивного або просто саморобного чаю є високорентабельним і простим бізнесом. Чайний бізнес привабливий для новачка тим, що при правильному виборі ринку можна почати роботу практично без стартового капіталу. Виробляти трав’яний, фруктовий так і будь-який натуральний еко чай на початковому етапі можна на власній кухні. Перші покупці — ваші знайомі та передплатники в Instagram або Телеграм.

Зміст

  • Який чай вигідніше виготовляти
  • Як налагодити виробництво чаю
  • Виготовлення трав’яного чаю
  • Як краще реалізувати продукцію
  • Скільки можна заробити
  • Скільки потрібно грошей для старту бізнесу
  • Покроковий план відкриття чайного бізнесу
  • Нормативно-правова база
    • Чи потрібно дозвіл для відкриття цеху з виробництва чаю
    • Який КВЕД вказати для реалізації продукції
    • Яку систему оподаткування обрати для реєстрації діяльності
  • Технологія організації бізнесу
  • Придбання сировини
  • Склад сумішей для виготовлення трав’яних зборів
  • Вибір обладнання для приготування продукції

Який чай вигідніше виготовляти

Існує величезна кількість рецептів складання трав’яних складів: комбінація ароматних і нейтральних рослин, плодів і листя, пелюсток і цілісних суцвіть. Виготовляти можна зелений чай, доповнивши його екзотичними фруктами, ялиновий або кедровий — різноманітність вражає і, як правило, відноситься тільки до вашої фантазії.

Якщо чорний і зелений чай у магазині представлений у великому асортименті, то інші види доводиться пошукати. Близько 75% продажів припадає на чорні сорти, 15% займає зелений і лише 10% попиту відводиться трав’яним і фруктовим складам. Причому, за статистикою, приблизно 80% продукції в тій чи іншій мірі є «підготовленими». Ароматизаторами зараз нікого не здивувати, але вони майже завжди ідентичні натуральним. Барвники та інші неЭко добавки є навіть у деяких видах чорного односоставного чаю.

Правильне просування вашого товару дозволить зайняти нішу еко продуктів. У холодну пору року попитом користуються зігріваючі склади, влітку — освіжаючі чаї. Саме тому для новачка вийти на ринок простіше всього з некласичним напоєм. Наприклад, запропонувавши споживачеві трав’яні збори або купажі з додаванням сушених ягід і фруктів. Окрему рядок займають екзотичні напої.

Букет з дугласовой ялиці, ромашки, меліси, анісу та ісопу точно не залишать ваших клієнтів байдужими. Поєднувати такий напій можна з лісовим медом, який ви теж можете пропонувати. Для цього потрібно налагодити зв’язки з вартими довіри бджолярами.

Як налагодити виробництво чаю

Головні правила організації виробництва трав’яного (та й будь-якого) чаю схожі з вимогами збору лікарських рослин. Для реалізації ідеї буде потрібно зареєструвати компанію, знайти постачальників сировини, придбати пакувальний матеріал. Виробництво трав’яного чаю полягає в подрібненні сировини й упакування в спеціальні фільтри-пакетики. Вже розфасований продукт укладається в картонні коробки і доставляється покупцеві. Серійне виробництво благородного напою вимагає покупки автоматизованої лінії.

Виготовлення полягає в його фасування: сировина доставляється великими партіями з країн природного проростання рослини. У Китаї можна замовити зелений і червоний сорту, Індія, Цейлон славляться своїми чорними чаями. Для трав’яних напоїв та узварів, кращий постачальник — Алтай, Сибір. Підприємцю залишається тільки виробити рецептуру і додати компоненти, який створять неповторний купаж.

Виготовлення трав’яного чаю

В процесі виготовлення трав’яного чаю, як, втім, і при виробництві будь-яких його видів, важливу роль відіграє сировина. При неправильному зберіганні воно швидко втрачає свої смакові якості. Саме тому при закупівлі компонентів варто звертати увагу на стан сушіння, колір ягід і суцвіть.

Важливим моментом є екологічність трав і період їх збирання. Багато з них відносяться до лікарських та заготовлюються в певний час. Наприклад, звіробій, липа, ромашка славляться своїми ароматними квітами і збираються в момент розпускання суцвіть; листя морошки, смородини та малини збираються навесні, відразу після повного розпускання; плоди смородини, малини, шипшини — в момент повного дозрівання.

Важливо також знати правила сушіння:

  • ефіросодержащіе рослини висушують при температурі не більше 30 градусів;
  • листя звіробою, м’яти, меліси сушаться при температурі близько 60 C;
  • плоди і ягоди повинні проходити термічну обробку при 90 С.

Найбільш цінні трави, які збирають у період, що передують їхньому цвітінню, а сушать в сонячні дні, природним способом під навісами, зберігають у приміщенні з вентиляцією. Кожна рослина має власний час збору, це потрібно пам’ятати і не гнатися за ціною на оптові партії. Складання трав’яних зборів — індивідуальний процес. Це можуть бути класичні «бабусині рецепти» або суміші, складені за індивідуальним перевагам. Виробництво може бути:

  • штучним, виготовлення ексклюзивів своїми руками в невеликій кількості;
  • мелкосерийный. Випуск чаю в масштабах фірми, що дозволяє забезпечити більше тисячі клієнтів;
  • крупносерийный. Повноцінна діяльність.

Як краще реалізувати продукцію

Багато хто вважає, що трав’яні суміші є лікувальними.

Насправді такі напої надають загальнозміцнюючий вплив, здатні зігріти в холод або освіжити в спеку. Якщо чорний чай має деякі протипоказання, смак зеленого подобається трохи, то легкий трав’яний склад підходить практично для всіх.

Реалізувати трав’яний чай можна різними способами:

  • створивши власний віп чайний клуб;
  • через мережі чайних бутиків, торгові точки;
  • з допомогою власного інтернет-магазину.

Спочатку розвитку бізнесу доцільно провести рекламну компанію, яка є головним інструментом на шляху до інформативності замовників. Але для цього потрібні певні кошти. Зробити продукцію впізнаваною допоможе власна група вКонтакте, instagram та інші соціальні мережі.

Запропонувавши продукцію власного виробництва друзям і знайомим, можна домогтися більш високих результатів у короткий час.

Натуральний трав’яний чай повинен бути високої якості – це головна вимога до ароматного напою на шляху до популярності.

Скільки можна заробити

Дохідна частина бізнесу залежить від підприємливості. При повній завантаженості міні-цеху дохід складе від 150 тис. руб.: виробнича лінія здатна виготовляти 70 тис. упаковок на місяць. При вартості 1 упаковки самого простого трав’яного чаю 50 руб. прибуток складе близько 350 тис. руб. Після сплати всіх витрат підприємець отримає трохи менше половини чистого доходу.

Але на таку суму можна розраховувати, організувавши серійне виробництво і оформивши власний бренд.

На початку розвитку дохід буде дещо менше. Наприклад, група вКонтакте на 1000 чоловік забезпечить прибутком до 50 тис. руб. на місяць, продажу з допомогою ютуб і телеграм дозволять збільшити дохід ще на 75 тис. руб.

Рентабельність бізнесу становить 45%. Повна окупність настає в перші півроку успішної діяльності.

Скільки потрібно грошей для старту бізнесу

Витратні частини бізнесу з виготовлення натурального чаю залежать від напрямку діяльності. Організувати невелике підприємство можна, маючи 200 тис. руб., які знадобляться на реєстрацію, закупівлю партії сировини і виготовлення упаковки.

Для запуску автоматизованого цеху потрібно:

  • отримати дозвіл на діяльність — 50 тис. руб.;
  • орендувати приміщення і виконати ремонтні роботи з дотриманням вимог СЕС і пожежної інспекції – 300 тис. руб.;
  • придбати лінію з виробництва пакетованого чаю – 700 тис. руб. (старе обладнання коштує дешевше);
  • створити рекламну кампанію, сайт, інтернет магазин – 200 тис. руб.;
  • закупити сировину – 250 тис. руб.

При наявності 1,5-2 мільйонів можна організувати сучасне виробництво трав’яного чаю. На початкових етапах витрати можна скоротити. Наприклад, придбати стару лінію, переобладнати власне приміщення, провести менш масштабну рекламу.

Покроковий план відкриття чайного бізнесу

З чого ж розпочати виготовлення натурального чаю? Насамперед необхідно навчитися готувати ароматні суміші, запропонувати їх своїм близьким і друзям.

Надалі необхідно пройти реєстрацію в податковій інспекції, укласти договори з постачальниками сировини, отримати всі дозволи на виробництво натурального напою, створити групи в соціальних мережах. Першу партію варто поширити між знайомими, другу — продати з допомогою інтернет.

Для відкриття масштабного виробництва потрібно орендувати відповідне приміщення. Воно має бути достатньо великим, щоб вмістити все необхідне обладнання. Як правило, при створенні виробничої площі створюють три зони: для прийому і зберігання сировини, фасування і складування готової продукції.

Коротко покроковий план організації виготовлення чаю виглядає наступним чином:

  • проведення маркетингового дослідження, складання бізнес-плану;
  • отримання дозвільної документації;
  • укладання договорів з постачальниками сировини;
  • оренда та облаштування приміщення;
  • проведення рекламної кампанії.

Нормативно-правова база

Як і будь-який бізнес, виробництво чаю вимагає реєстрації в податковій інспекції. Оформити діяльність можна як індивідуального підприємництва, так і юридичної особи. Коштувати помітити, що ТОВ покупці довіряють набагато більше ніж ІП.

Для створення невеликого виробництва піЕкшн де ІП. В подальшому, при наявності оптових замовлень, можна оформити і ТОВ.

Чи потрібно дозвіл для відкриття цеху з виробництва чаю

Ліцензуванню діяльність не підлягає. Але все ж, виготовлення продуктів харчування і напоїв передбачає оформлення пакету дозвільної документації:

  • узгодження технічних умов виробництва з СЕС, пожежною інспекцією;
  • узгодження рецептури;
  • дозвіл від ветеринарної служби;
  • довідка на відповідність продукції гігієнічним стандартам СЕС.

Органи самоврядування можуть мати розширений список вимог в регіоні. Саме тому необхідно заздалегідь дізнатися всі нюанси оформлення виробництва в місцевих контролюючих органах.

Який КВЕД вказати для реалізації продукції

Відповідно до загальноросійським класифікатором для виробництва трав’яного чаю або іншого виду напою використовується код КОАТУУ 10.83.

Яку систему оподаткування обрати для реєстрації діяльності

Код КОАТУУ 10.83 дозволяє застосовувати спрощену систему оподаткування зі ставкою 6% або 15%. Для першого варіанта необхідно підтвердження всіх витрат. Другий варіант оподаткування, а саме 15% від отриманого доходу, набагато простіше і не потребує документального доказу видаткової частини бізнесу.

Технологія організації бізнесу

Технологія організації успішного бізнесу полягає у створенні індивідуальних трав’яних зборів. Виготовляючи високоякісну продукцію власного бренду, можна швидко завоювати свою нішу на ринку напоїв.

Природно, до початку виробництва власну марку можна і не реєструвати, але якщо організовується конвеєрне виготовлення, бренд обов’язковий.

Придбання сировини

Для виготовлення пакетованого або іншого чаю необхідно купувати тільки сертифіковану сировину. В документах в обов’язковому порядку повинні бути радіологічні, мікробіологічні показники, наявність пестицидів і важких металів у листках. В іншому випадку необхідно самостійно проводити експертизу, а це досить витратний і тривалий процес. Для пошуку постачальників чорного і зеленого чаю потрібно налагодити контакти з оптовиками з Китаю, Індії, Шрі-Ланки, Індонезії. Перевагу варто віддавати тільки високоякісним сортам напою – екстра і вищий. У Росії чайні плантації існують тільки в Краснодарському Краї.

Що стосується трав’яних зборів, то тут знайти сировину набагато простіше: навколишні рослини можуть стати ідеальним варіантом для виробництва.

Склад сумішей для виготовлення трав’яних зборів

Трав’яні збори складаються індивідуально. Природно, можна готувати чай з певних трав, але суміш набагато смачніше. Ароматні трави (м’ята, меліса, материнка, чебрець) не комбінують між собою, так як їх більш сильний аромат витісняє всі інші смаки. Саме тому запашні трави поєднують з нейтральними.

Компоненти можуть бути різними:

  • вітамінними, які містять плоди малини, шипшини, вишні, смородини, яблук і т. д.;
  • охолоджуючими або зігріваючими;
  • ароматними і не дуже.

Найбільш корисними рослинами для приготування чаю вважаються плоди шипшини, малини, смородини, квітки ромашки, листя м’яти і меліси, суцвіття липи.

Вибір обладнання для приготування продукції

Налагодити виготовлення чаю можна практично без спеціального обладнання: сировина подрібнюється вручну, упаковка замовляється у постачальника, а етикетка — в друкарні. При такій реалізації проекту буде фізичне обмеження на випуск продукції, так як ви працюєте своїми руками або залучаєте мінімум помічників. Для серійного виробництва потрібно спеціальне обладнання.

Повноцінна лінія дозволяє виробляти близько 120 пакетиків чаю в хвилину. Рекомендується на початковому етапі розвитку придбати уживане устаткування, воно обійдеться в межах 1,2 мільйонів рублів.

Також, як варіант, можна виготовляти розсипчасті трав’яні чаї. При такому підході необхідно придбати спеціальне пакувальне пристрій.